20190710_163911Sociaal samenzijn en er nog wat van opsteken? Dat gebeurd tegenwoordig in buurtcentrum ” De Apollo”. Jongeren, ouderen en kinderen komen allen even langs voor uiteenlopende redenen. Niet alleen de computer staat in het middelpunt van de belangstelling.

Discussie en ideeën raken de openbare ruimte. Het fijnjetezien project is er een van.Kunnen jullie niet beter…. zo begon het. Toen kwamen er ook vragen waarom het zo rustig was. De schroom te ervaren dat de kennis onder de maat is is hier vaak debet aan. Sinds kort hebben ook professionals het LKCC gevonden. Mijnheer/mevrouw de tijden zijn veranderd en een computer is beslist noodzakelijk. Daar sta je dan bij maatschappelijk werk en het zou je gezegd worden. “Altijd prima kunnen functioneren zonder dat ding:: was een van de antwoorden. “Gaat u toch maar eens kijken op de Apollo nr 25”.

20190807_151507Dat gebeurde dan ook enkele weken geleden. ” Ik kom hier cursus volgen” en ben verwezen. Welkom, zei ik, en praatte hem even bij wat we allemaal doen. Gratis? Hoe kan dat nu? Giften van apparatuur en een kosteloos besturingssysteem waar elke nerd zijn trucjes mee uithaalt. Hij bekeek de oude HP PC en het zwarte beeld met de groene layout. Windows XP? Nee Linux! Doet niet onder voor Windows 10. Er verscheen een map. Kun je mij misschien zien waar ik mijn loonstroken vandaan moet halen? Tegenwoordig heeft elk bedrijf de werknemers gegevens on line staan. Een hotmail.com adres kwam bovendrijven en enkele telefoontjes verder stonden de gegevens op het scherm. Ohh, werkt dat zo? Ingewikkeld dat wel. Nu kan ik tenminste de documenten overhandigen aan de gemeente. Een print was gemaakt en overhandigd. Wat kost dat? Het is echt gratis hoor, maar als je iets wil geven? Mag altijd!

compute-stick-intel11.jpgEen volgende vraag, er kwam een stick van enige omvang tevoorschijn. “Kan hier ook Linux op?” Ik stond even te kijken want dat was onbekend terrein. Ik ga het voor je proberen. 4 Dagen later met succes geïnstalleerd! Een eigenaar die er blij van werd. Dit werkt echt lekker. Maar even wat anders wat is VPN en hoe doe ik dat? Een Virtuele Private Verbinding kwam ter sprake en het UI-netwerk oftewel TOR. Surfen op het internet in prive modus zonder IP adres of een gemaskeerd IP adres. Handig om Crackers buiten de deur te houden! Ondertussen raken de belangstellende met elkaar in gesprek. Onder het genot van een bakje koffie met koekje gaan de gesprekken over websites, dierenleed, werk en het ontbreken ervan.

20190813_141301Wij ouderen zijn toch wel goed de klos in deze maatschappij. Ach de verkiezingen komen er weer aan! Volgende week, “Oliebollen”. roep ik nog. Zomaar, want de kinderen komen volgende week weer even een spelletje spelen en meer!

Herfstvakantie.

Omwonende van het buurtcentrum spitsten de oren. Wij komen ook even proeven want de pannenkoeken afgelopen zomer waren echt lekker. Dus die oliebollen daar wachten we zeker op. De grote witte hond waggelt richting de mini-keuken, trekt zijn neus enkele malen op en loopt teleurgesteld weer terug.

de-allerlekkerste-oliebollen-1Zomaar voor de gezelligheid en ter verrassing,

Dinsdag en woensdag 22 en 23 oktober een oliebol bij de koffie/thee.

Eten verbroederd net als kennis vergaren over heikele onderwerpen zoals computers en internetjargon.

Het oliebollen recept vindt u hier! (klikkerdeklik)

Proeven doet u voor € 0.50 in BC “De Apollo, Apollo 25, 3225 TB Hellevoetsluis