De computer is niet meer weg te denken uit het maatschappelijk leven, je doet er alles mee, brieven schrijven, video bellen, spelletjes boekhouden en nog veel meer. Voor hobby en werk, we blijven er mee te maken krijgen.

De meeste mensen zweren bij hun android telefoon en regelen de zaken met app’s. Op de computer heet dat gewoon programma’s. Het is en blijft software!

Toch blijft de computer en alles erom heen een mysterie, want als je er niet mee te maken hebt waarom zou je dan je inspannen om de protocollen en jargon eigen te maken? Ondertussen houd de oudere het niet meer bij en veel ouders voelen zich ook ouder. De opa’s en Oma’s zijn zo retro als de pest en zien een telefoon nog als een telefoon, inmiddels zijn het geen telefoons meer maar mini-zakcomputers met heel veel gemak. De zak computer heeft de portemonnee verdrongen en het dagboek 🙂 .

Toch bestaat er een keerzijde aan al die verschillende communicatievormen. het zijn er veel, en de een communiceert via de telefoon, de ander via een app, zoals skype, zoom, telegram of anderen. Scholen gaan ook inzetten op een nieuwe leermethoden. Boeken worden zeldzaam en zijn er ook in E(lektronische) vorm. Dus milieuvriendelijk, er gaat geen boom meer om, om daar papier van te maken. U telg gaat naar school en de school eist gewoon dat de leerling een laptop (seq, draagbare computer) in zijn bezit krijgt. Ik, als teamleider van het Linux Kennis Computer Centrum, moet er ook aan geloven. Of liever gezegd mijn dochter die het voortgezet onderwijs gaat doen.

Daarom wil ik u wat wijzer maken en veel geld gaan uitsparen, want onze beurzen raken aardig leeg en de kosten overstijgen de baten. Tevens worden we door onwetendheid en gewoonte gebonden aan bepaalde Amerikaanse merken van computers en software, want dat is gangbaar.

Er is een alternatief, duurzaam, milieuvriendelijk en gebruiksvriendelijk. Voor jong en oud toegankelijk en technische kennis van het apparaat is niet echt nodig. Ook de handige harry, neefjes, broers zijn niet meer nodig en kunnen hun ding eindelijk gaan doen. Zonder zich te bekommeren dat hun familielid gebombardeerd wordt tot digibeet. Wordt onafhankelijk en maak die stap. Ook wil ik scholen en gemeenten uitnodigen om zich hier eens in te gaan verdiepen. Steve Jobs ( uitvinder en CEO van Apple) is reeds overleden en de I-pad en Mac(intosch) blijven razend populair, echter het prijskaartje en de kwaliteit zijn beiden hoog doch schromelijk overdreven. Mode artikelen, niet met een toegevoegde waarde. Vroeger waren het NIKE-schoenen, nu een Apple PC. Echter de beurs loopt er behoorlijk op leeg. Zo ook bij het Concern Microsoft, ze maken geen computers, in tegenstelling tot Apple, maar software. Het bekendste product is Windows.

Die software wordt met elk systeem meegeleverd, maar u betaald er dik voor. Ook wordt het niet uw eigendom want het is een gebruikslicentie, zeg maar huur. In ruil krijgt u pleisters en ondersteuning hoe het werkt. De andere software wordt ook bijgeleverd, maar voor een aantal maanden, daarna gaat het op slot. Tenzij u betaald! Ook dan mag u het gebruiken. Dit wonder heet Microsoft office en bestaat uit Word,  Exel, Powerpoint en nog een paar app’s (programma’s).

Ik hoor u roepen, “De school verlangt dat!”. Dan zeg ik eenvoudig, dat kan anders, er is software op de markt geheel gratis en nog beter dan het genoemde pakket van microsoft. Open Source! Vertaald is dat open bron. Het is vrij te downloaden, vrij om aan te passen, geheel in de eigen taal en heel belangrijk, uitwisselbaar met alle merken en alle besturingssystemen. Had ik al gezegd GRATIS?

Google is inmiddels ook op de IT markt verschenen, niet langer een zoekmachine, maar een info-bibliotheek. Zij ontwikkelde Android, en daar draait uw Samsung smartphone op. De google play store kent iedereen inmiddels en reken maar dat er veel app’s gehaald worden. Dus google komt met een laptop genaamd chromebook. Dit maakt gebruik van open source software, maar niet geinstaleerd op een pc maar in de de “CLOUD”. Zie het als een terminal die met een hoofdcomputer een verbinding maakt. Een account is gratis, doch beperkt. Bijbetaling geeft recht op meer ruimte, doch de items die in de CLOUD gezet worden worden eigendom van Google. Zo houdt u het gratis dan wel betaalbaar.

Een laptop met Windows, laten we zeggen een huis tuin en keuken model kost ongeveer € 980,–. Een Apple zit tegen de € 1500,–. Een Chromebook € 285,–. Zoals u ziet is het prijsverschil groot.

Dus wat gaat het worden, het lease-plan van school of heeft u nog een oude laptop in de kast die u niet meer gebruikt?

Er zijn ook andere mogelijkheden, bestel bij de plaatselijke lokale computerwinkel ( dus geen mediamarkt of BCC ) een laptop naar wens zonder besturingssysteem! De specificaties? Harde schijf van 500 GB ( al dan niet elektronisch). Een goed helder beeldscherm, goede batterij en 2 GB intern geheugen. Usb poorten en een cardreadersleuf. Een DVD speler/ brander kan ook nog nodig zijn.

Persoonlijk denk ik dat u dan een Rolls Royce onder de laptops heeft dan, en dat voor een prijs van € 350,– a € 425,–. Alleen het ding doet dan nog niets. Er moet een besturingssysteem op, en software wat werkbaar is. Een van de GRATIS besturingssystemen is Linux Cinnamon 19.3 32/64 bit. Dat kan op een DVD gebrand worden en dient als installatieschijf. Bijkomend voordeel is dat je de schijf ook kan gebruiken als op zich zelf staand, de voertaal is dan Engels maar alle software die nodig is er.

U brand een DVD of een stickie, stelt de bios in op ANHCI ( harde schijf beheer) en 20 minuten later heeft u een werkende pc die bloedsnel is en alles kan. Bijkomend voordeel is dat het in de eigen taal is. Nederlands, Duits, Amhari, Arabisch en Turks. Wat u wil! De software is ook mee geïnstalleerd, u heeft een Nederlandse versie van Microsoft word gelijkend, het heet Libre-office.

Wilt u aan de slag en uw oude pc/laptop ombouwen en niets kwijt? Ook dat kan, Windows en Linux gaan NAAST elkaar te werk, en bijten elkaar niet. Linux is er voor hele oude computers ( 32 bit Windows XP) pc’s en voor  nieuwe computers ( Windows 10 64 bit).

Op dinsdagen en Woensdagen geven we workshops hoe dit te doen, dat ombouwen. We doen dit op Apollo 25, 3225TB Hellevoetsluis. De tijden van 1300-1700 uur. Koffie en frisdrank is aanwezig (tegen betaling). Maar zelf aan de slag? Ook dat kan. Hier vindt u duidelijke uitleg en software wat geheel gratis is en te downloaden. Probeer het eens! klik hier om te starten

Problemen zijn om opgelost te worden, daarom zijn we vrijwel dagelijks bereikbaar op tel nr 0181-750714. Tussen 11.00 – 22.00 uur, ma t/m za. Loopt u vast of u weet het even niet meer, bel gerust. Het verbaasd u misschien maar er hangt geen prijskaartje aan.