Het is een brakke zondag, achterstallig werk verdient nu even de aandacht, het is u natuurlijk niet ontgaan, corona oftewel Covid-19, als een rode lap op een stier reageert men als dit onderwerp ter sprake komt. Er zijn 3 kampen, de angstige, de onkwetsbare en de anderen die denken dat het wel los loopt.

Ondertussen worden er regels met een dringend advies opgelegd, m.a.w. je hoeft je er niet aan te houden maar verwacht dan ook de dichte deur! Je hoort eigenlijk best wel leuke benamingen voor 1 van de instrumenten die het Covid moeten weren, te denken aan het mondkapje. Heeft u ze al gehoord? De bek-pamper, smoelmasker, trotlepke en Smoelsluier om er enkele te noemen. Afgelopen woensdag de 7e oktober kwam de opbouwmedewerker ze even brengen naar het LKCC. Zijn commentaar, je hoeft ze niet te dragen maar dan zijn ze er vast.

Dat is fijn, maar het nut van een kapje is zo omstreden, vergelijk het maar met een schepnet met 2 mazen, de vis slipt er door en de BBQ blijft leeg. Dus waarom zou ik zo’n ding gebruiken? Functieloos en in de weg zittend. Maar als men denkt dat het helpt en dat je zo het virus niet oploopt, ga gerust je gang.

Ondertussen wikkel ik de hulpvragen af. Een pc is binnengebracht, de eigenaar? Hij doet het niet! Ik sluit de benodigde componenten aan en stop een startschijf in het apparaat. Binnen 2 minuten staat het apparaat in volle glorie te draaien. Onderzoek leert dat er geen harde schijf in het apparaat zit. En dat is het euvel. De eigenaar krijgt het advies een Harde schijf aan te schaffen. Onder de € 50,– voor 1 Terabyte. Koopje! De harde schijf wordt na een uurtje of 2 gebracht en de installatie vangt aan. na 2 uur is het systeem volledig operationeel en de eigenaar neemt het apparaat dankbaar in ontvangst. Klusje 1!

Klusje 2, het omzetten van een zonnet postadres, blijkt lastiger dan gedacht. Een oude server, die op 1 oktober uit de lucht is genomen. Een oude pop3 server probeer ik te integreren in de gmail omgeving. Keer op keer dezelfde foutmelding. het blijkt de aanmelding te zijn, de ene is beveiligd de andere niet. Het is dan ook het windowsprg Live mail wat reeds een tijdje vervallen is. Deze herkent het eenvoudig niet, dus andere stappen zijn noodzakelijk. Ik probeer het met Thunderbird. Gmail loopt er probleemloos in. Email + code en het prg puzzelt uit dat hjet IMAP is. Het zonnet adres geeft problemen op het wachtwoord, daarna op het poortnummer. Dat wordt even zoeken in de instellingen bij Tele2 klantenservice.

Klusje 2 staat even in de wacht want klus 3 komt eraan, een bespreking met opbouwwerk. Ze doen hun stinkende best, maar mijn initiatief LKCC loopt ver achter met wat ik werkelijk wil. Media bewustwording en uitschakelen van de commercie op informatica gebied. Werken met een PC/tablet of telefoon zonder risico’s en begrijpbaar! De ouderen vinden het vaak maar niets. Een spelletje spelen of wordfeud blijkt veruit populair te zijn. Ook Facebook is favoriet. maar een simpele handeling om een email met bijlage te sturen is een brug te ver waarvoor al snel hulp noodzakelijk is.

Inmiddels zijn we begonnen met het promoten van het Tux-Boek. Snelle eenvoudige software om een PC aan te sturen zonder dat men zich druk hoeft te maken over technische instellingen en benamingen. De vervanger van Windows 10 en Apple. De software is gratis, snel te installeren en heel fijn om mee te werken. Alles in je eigen taal. Geen virusscanners, geen hulpprogramma’s om het veilig te houden, maar een systeemcode die deze taken waarneemt. Apps die ook gratis zijn en van zeer hoogwaardig kwaliteit. Voor de schaker, schaaksoftware. Voor de boekhouder, calculatiesoftware. En de eindgebruiker kan ook alles, werken met office, versturen en ontvangen van email, beeldbellen, sociale media, tv kijken en nog veel meer. Alles met een druk op de knop. ( zoals het zou moeten)

Het eerste wat opvalt is de leeftijd van de pc, een ouwetje uit 2004, maar de snelheid is enorm hoog, het blijkt dat de software hier debet aan is. Het vervuilt niet, en met slechts 2 GB intern RAM lijkt het een machine met 12 GB Ram. In het nederlands is alles te vinden, van tekstverwerking tot en met een tekenprg ( een soort adobe fotoshop) en nog veel meer. Installeren van software gaat met 1 druk op de knop, en zonder herstrten werkt het ook nog, geen updates die het systeem geheel in beslag neemt en zorgt voor vertraging, nee je kiest dat allemaal zelf, en je kan ook nog gewoon doorwerken .

Dus als u mij klusje 4 gunt, dan wordt ik blij, want ik kan weer iemand blij maken met een systeem wat optimaal werkt en zeker niet onderdoet voor een Windows-systeem. Al moet ik zeggen dat spelletjes spelen wel mogelijk is en beter ook, op een TUX-Boek, maar dat het mijn interesse niet heeft. Dus de gamers onder ons kunnen beter met een console werken dan met een windows-PC of Tux-Boek.

Komt u maar eens langs, dan ziet u dat we geen normale PC club zijn, maar een gezelligheid clubje van de buurman die u bijstaat met raad en daad. En passant hebben we ook verstand van telefoons, tablets en meer. Maar ontmoeting en uitwisselen van ervaringen staat bovenaan, en geloof mij er is meer dan computers en problemen. Zie we u snel ook eens verschijnen op de Apollo 25? Gegarandeerd dat u blijft plakken en nieuwe vrienden en vriendinnen maakt!

Tot ziens op Apollo 25, 3225TB Hellevoetsluis. Op dinsdag en woensdag van 1300-1700 uur. Corona proof. ( wij werken met consumptiebonnen voor koffie en thee, verkrijgbaar aan de bar voor slechts € 5,– ) Meer info? tel: 06-28.92.72.99 of email linuxkcc@gmail.com